سردشت؛۳۱ سال بعد از بمباران شیمیایی
آکام نیوز:امروز ۳۱ سال از بمباران شیمیایی سردشت می گذرد،اما هنوز آثار خس خس سموم بمبهای شیمیایی در سینه شهروندان این دیار وجود دارد.
به گزارش آکام نیوز،در سی و یک سال گذشته مرتباً مراسمهای بزرگداشت شهدای بمباران شیمیایی سردشت برگزار شده،برخی مراسمها با حضور مسئولان ارشد کشوری از رئیس مجلس گرفته تا وزرای مختلف برگزار شده و برخی مراسمها نیز با حضور مهمانان شناخته شده خارجی و یا مهمانانی از مجامع بین المللی برگزار شده است.
پیام وزیر امور خارجه به مناسبت سالگرد بمباران شیمیایی سردشت
در این مراسم پیام محمد جواد ظریف به مناسبت فرا رسیدن سالگرد بمباران سردشت قرائت شد که متن این پیام به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
با فرارسیدن روزهفتم تیرماه ۱۳۹۷، فاجعه حمله شیمیایی رژیم بعث عراق به مردم بیگناه و مظلوم سردشت سی و یک ساله شد. این روز در تقویم ایران به عنوان روز ملی مبارزه با سلاحهای شیمیایی و میکروبی ثبت شده است. واقعیت آن است که تقویم تنها ظرفیت ثبت این فاجعه انسانی را در یک برگ خود دارد اما مظلومیت و مقاومت مردم سردشت در همه برگهای تقویم تاریخ جاودان گردیده است.
همانگونه که یاد و خاطره رشادتها و جانفشانی شهدا و جانبازان آن روز برای همیشه در حافظه و وجدان جمعی ایرانیان و انسانهای آزاده در اقصی نقاط جهان حک شده است. بی مجازاتی اقدام سبعانه استفاده گسترده از سالح شیمیایی و حمایتهای کورکورانه جهانی از آن، از یک طرف غم و اندوه بازماندگان و یادگاران زندهی فاجعه سردشت را مضاعف کرده و از طرف دیگر راه را برای تکرار فجایع هولناک مشابه، این بار از سوی گروههای تروریستی علیه مردم غیرنظامی در سوریه و عراق باز گذاشته است.
متاسفانه امروز در منطقه شاهد تکرار همان اشتباهات گذشته از سوی قدرتهای سلطهگر و تجهیز گروههای تروریستی از قبیل داعش به مواد سمی و سلاحهای شیمیایی و استفاده از آن در تحوالت داخلی سوریه و عراق توسط گروههای تروریستی هستیم. جامعه بینالمللی در برخورد با این موضوع باید به مسئولیت خود عمل کند تا شاهد تکرار فجایعی همچون سردشت و حلبچه در آینده نباشد.
جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگترین قربانی سالحهای شیمیایی، ضمن تاکید مجدد بر محکومیت استفاده از سلاحهای کشتار جمعی از جمله سلاحهای شیمیایی در هر کجا، توسط هر کسی و تحت هر شرایطی، سیاست یک بام و دو هوا، استانداردهای دوگانه، خطکشیهای مرسوم برخی دول غربی بین شهروندان خود و دیگران، سیاسی شدن سازمان منع سلاحهای شیمیایی و سوء استفاده برخی کشورها از موضوعات فنی در سازمان منع سلاحهای شیمیایی را به شدت محکوم مینماید.
اینجانب ضمن بزرگداشت یاد و خاطره شهدا و ایستادگی، مظلومیت و شکیبایی جانبازان شیمیایی عزیز کشورمان، مراتب همدردی عمیق خود را با خانوادههای معزز شهدای این ضایعه فراموش نشدنی اعلام داشته، بر روح پر فتوح شهدای بلند مرتبه بمباران شیمیایی سردشت درود میفرستم. از خداوند بزرگ برای کلیه جانبازان و مصدومین عزیز شیمیایی و خانوادههای گرانقدرشان اجر و پاداش الهی مسئلت نموده، برایشان آرزوی شفای عاجل دارم.
آمریکا تاکنون از اجرای تعهدات خود وفق کنوانسیون برای خلع سالح شیمیایی سر باز زده و به صورت آشکار کنوانسیون را نقض کرده است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو فعال سازمان منع سلاحهای شیمیایی به همراه سایر کشورهای عضو از آمریکا میخواهد به تعهدات کنوانسیونی خود در این رابطه پایبند بوده، سلاحهای شیمیایی خود را به طور کامل و غیرقابل بازگشت، تحت نظارت بینالمللی معدوم نماید. دو رژیم متجاوز و بدسابقه آمریکا و اسرائیل با مخالفت و ممانعت از ایجاد منطقه عاری از سلاحهای کشتار جمعی در خاورمیانه، مسئولیت جهانی تداوم سایه شوم این سلاحهای ضدانسانی بر این منطقه حساس را برعهده داشته و باید توسط جامعه بینالمللی مواخذه و محکوم گردند و نابودی تسلیحات ۲ هستهای، بیولوژیک و شیمیایی رژیم صهیونیستی به عنوان بزرگترین تهدید امنیت منطقه و جهان با فشار هماهنگ جامعه جهانی تضمین گردد.
در خاتمه تاکید میکنم وزارت امور خارجه همچون گذشته احقاق حقوق جانبازان و قربانیان سلاحهای شیمیایی کشورمان را از مجاری قانونی بینالمللی مجدانه پیگیری خواهد کرد. به امید روزی که صلح و آبادانی جایگزین جنگ و ویرانیهای خانمانسوز گردد و تهدیدات بکارگیری انواع سلاحهای کشتار جمعی علیه بشریت مرتفع گردد.
تبدیل سردشت به شهر آزاد تجاری گردشگری صلح
در مراسم بزرگداشت شهدای شیمیایی سردشت، ابتدا نماینده مردم شهرهای سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی به ابراز دیدگاههای خود در مورد تروریسم پرداخت و اظهار داشت: امروز سردشت نماد تروریسم بین الملل است بنابراین تبدیل سردشت به شهر آزاد تجاری گردشگری صلح یکی از درخواستهای به حق مردم سردشت است.
رسول خضری گفت:در این صورت سردشت در دنیا به عنوان نماد صلح و آشتی شناخته میشود اگرچه در این خصوص گامهایی برداشته شده و استاندار آذربایجان غربی آن را تأیید و در اختیار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار گرفته ولی هنوز به سرانجام نهایی نرسیده است.
وی افزود: این شهر قربانی جنگ افزارهای شیمیایی بوده که بارها در چند دولت گذشته بر تبدیل این شهر به منطقه آزاد تجاری و گردشگری صلح تاکید شده تا در جهان شناخته شود و در این راستا گامهای موفقی برداشته شده است.
خضری گفت:احراز جانبازی مردم شیمیایی شده سردشت باید به رسمیت شناخته شود.
نماینده مردم پیرانشهر و سردشت در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: سالها پیش خطیب موقت تهران در زمان جنگ تحمیلی تعداد مصدومان شیمیایی سردشت را ۸ هزار و ۲۴ نفر اعلام کرد اما اکنون با گذشت سی سال جانبازی کمتر از ۲ هزار نفر از شهروندان محرز شده است.
خضری گفت: کار پیگیری پرونده سردشت در دادگاههای بین المللی در جریان است و بارها در نشست با وزرای خارجه طرح دعوا در دادگاههای بین المللی با هدف حقانیت کشور و مظلومیت شهر سردشت و محاکمه جنایتکارانی که این بمبها را در اختیار رژیم بعث عراق قرار دادهاند مطرح شده است.
سکوت معنادار سازمان ملل در قبال جنایت شیمیایی سردشت
وی تصریح کرد: سکوت معنادار سازمان ملل در قبال ملت ایران و شهروندان شیمیایی سردشت ظالمانه است.
خضری افزود: اگر سکوت آنها در قبال جنایت شیمیایی سردشت نبود قطعاً جنایت حلبچه اتفاق نمیافتاد.
وی گفت:سکوت این سازمان ضد بشری به جای محاکمه صدام و همدستانش متأسفانه به جایی رسید که کشور ما را به جرم نکرده و نساخته بمب اتمی تحت تحریمهای ظالمانه از لحاظ دارویی،غذایی،اقتصادی و ارزی قرار دادند.